luni, 5 august 2013

Mașa și ursul

            A. este înnebunită după desenul animat ”Mașa și ursul; aproape că nu este zi,  în care să nu-și dorească să-l vizioneze.  Firea ei veselă, vioaie și poznașă, o apropie mult de personajul Mașa. Simțind această atracție, mi-am dorit să cunoască adevărata poveste, rusească, de la care a plecat serialul animat. I-am cumpărat o carte superbă de aici, apărută la editura Biblion, ilustrată de Igor Prihodkin.
      Cartea cuprinde cinci povești: ”Mașa și ursul”, ”Vulpea cu făcăleț”, ”Cocoșelul și bobul de grâu”, ”Trei urși”, ”Cocoșelul cu creastă de aur” și sunt adresate copiilor de grupă mică și mijlocie.
   
          Mă voi opri asupra poveștii ”Mașa și ursul”, pentru o prezentare succintă.

           ”Au fost odată un moș și-o babă. Ei aveau o nepoțică, Mașenka.
Într-o zi, fetele din sat s-au pornit în pădure să culeagă ciuperci și mure. Au îmbiat-o și pe Mașenka.
     - Bunele, bunico, zise Mașenka, dați-mi voie să merg cu prietenele la pădure!
Bunicul și bunica îi răspund:
     - Du-te, dar ia seama să nu rămâi în urma fetelor, că ai să te rătăcești.”

        Fata s-a îndepărtat de prietene și a ajuns într-un desiș, unde a zărit o căsuță. Aici locuia ursul.
 Ce s-a întâmplat mai departe, vă las să priviți imaginile din carte, să descoperiți povestea și ilustrațiile deosebite, cum nu am mai văzut  (...și am văzut destule planșe, care nici pe departe nu arătau atât de bine).


Câteva aspecte din celelalte povești...


          Aceasta este cartea, iar desenul animat de care aminteam, poate fi vizionat pe you tube.  Atașez mai jos doar două dintre episoade, din câte știu eu, sunt trei serii, poate greșesc....


          Pentru A. am pregătit mai multe jocuri-surpriză:
-  literele ”M și m”,


-  un puzzle din 2 piese-  pentru despărțirea în silabe a cuvântului ”Mașa”,

- de lipit flori perforate pe cuvântul ”Mașa”,

-  joc cu formare de perechi între litera mare și cea mică de tipar (ex. A și a),-  joc de memorie, - fișe- șirul crescător și descrescător a numerelor  1- 10-  lipind tot atâtea flori , cât indică cifra,
-  un labirint, prin care a ajutat-o pe Mașa să ajungă la urs, în prima zi de școală( inspirat după un episod din serialul animat).


          Când a descoperit toate aceste joculețe,  a fost  foarte fericită,  și a declarat că mă va răsplăti cu un cadou minunat făcut de ea.
            O parte dintre aceste jetoane, le-am laminat, deoarece le voi folosi și la grădiniță și trebuie să prezinte o oarecare rezistență.

          Materialele realizate le puteți descărca de aici și  aici.

      Bineînțeles, în joaca ei nu au lipsit nici puzzle cu Mașa pe care le avea, păpușile și urșii- figurinele din desenul animat.
 O zi frumoasă să aveți! 
  

2 comentarii:

 1. Puzzle si figurinele le-ai confectionat tu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunt confecționate, sunt cumpărate. Figurinele sunt din plastic și le-am găsit întâmplător la o vânzătoare ce aduce produse din Moldova.
   Să ai o zi frumoasă!

   Ștergere