miercuri, 3 iulie 2013

Despre flori- continuare

       Într-o altă postare vă prezentam cartea ”Să cunoaștem florile”- scrisă de Luminița Volintiru. Astăzi, vin cu o carte a aceleiași autoare, care pare să  continue  tematica. Cartea se numește ”Plantele” și face parte dintr-o colecție largă  numită ”Primele descoperiri”, care satisface pe deplin curiozitatea copiilor față de tot ce se întâmplă în jurul lor. Abordează teme precum: ”Cerul”, ”Pământul”, ”Cum se deplasează animalele”, etc.  Textul este scurt, concis, pe înțelesul celor mici,conțin ilustrații care încântă ochiul, par  să spună povești, sau să completeze cele scrise. Cel mai mult îmi place cum este reprezentată planta-  ca o mică ”fabrică”, în care, fiecare parte a ei are o sarcină de îndeplinit, pentru a putea exista. Astfel, copilul află despre:
 rădăcină- fixează planta și ia din sol substanțele hrănitoare pe care le trimite către tulpină,
   tulpina-   susține frunzele, florile și transportă hrana de la rădăcină către frunze,
   frunzele- fabrică hrana pentru plantă- un lichid de culoare verde numit sevă (dacă rupi o frunză și o strângi între degete vei observa acest lichid verde cu care se hrănește planta);
   florile- sunt cele mai atractive părți ale plantelor; frumos colorate și plăcut parfumate, ele au numai rolul de înmulțire”.
      Mai cuprinde referiri despre : felurile rădăcinilor, frunzelor, plante de apă, din deșert, din pădurile tropicale, înmulțirea lor, ”somnul” de noapte sau de zi - depinde dacă este zorea sau regina nopții; plante medicinale, de cultură, utilizarea lor în industria textilă, ca hrană pentru animale, etc.
 



           După prezentarea cărții, i-am pregătit A-ei  mai multe surprize, dintre care câteva jetoane  reprezentând tipuri de crini: crinul alb, vărgat, de pădure, de apă și imperial. I-a observat, a văzut ce diferențe există între ei, după felul cum arată, dar și în funcție de locul în care cresc. I-am cerut să identifice jetonul în care  vede o stamină, apoi pistilul, bulbii. Pe rând, a despărțit cuvintele noi  în silabe și  a formulat propoziții.  Pentru recunoașterea scrisului , A.  a fost solicitată să aleagă cartonașul potrivit cu denumirea florii  și să facă corespondențe.  Jetoanele le puteți descărca de aici:  1  , 2,  3.





După ce a terminat de așezat jetoanele, A. mi-a spus hotărât că- i plac foarte mult crinii de apă și cei albi.  

 Aici, a avut de așezat în ordinea potrivită, cartonașele care arătau dezvoltarea plantei, de la sămânță  la floare.


A urmat activitatea de matematică, primul joc a fost-”Așază atâtea flori în ghiveci, cât îți arată cifra!”.  A. trebuia să țină ochii închiși, timp în care, eu,  îi așezam o cifră în pătratul alb. Când deschidea ochii, recunoștea cifra și așeza tot atâtea flori. 
Florile și vazele le-am printat de aici, le-am laminat și decupat.



              După ce s-a  jucat cu toate cifrele de la 0 la 10, a urmat un exercițiu mai greu, care a inițiat-o în problemele de adunare, cu semnele matematice specifice ( +,   =). A fost mai ușor decât am crezut.  Pe ghiveciul florii, apar pătrate libere, în care așezam primele două cifre aflate între semnul plus, iar A. potrivea florile pentru fiecare dintre ele, iar în final le număra pe toate, pentru a afla rezultatul și singură așeza cifra în pătrățelelul de după semnul egal.  





În exercițiul următor, A. a avut de așezat în coșuleț, tot atâtea mingi cât arata cifra de pe petala florii, pe care este prins un cleștișor, dar respectând culoarea indicată de acesta.






Cel mai mult i-au plăcut cartonașele cu flori și cifre, exercițiu în care avea de lucrat singură; număra florile și  prindea un cleștișor pe cifra potrivită.













Aceste jetoane le-am printat de aici
Cred că au fost niște activități deosebite pentru A. deoarece aștepta să-i mai dau câte o sarcină de rezolvat, iar fața ei exprima acea bucurie a descoperirii de lucruri noi și frumoase, cum numai un copil poate să simtă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu